Pojmowane jak najszerzej zdrowie oraz zdrowe odżywianie się stanowią nierozłączną parę, co nie dla wszystkich wydaje się oczywiste. Tymczasem nie można być zdrowym człowiekiem, nie odżywiając się zdrowiu i każdego dnia jedząc produkty, które są dla zdrowia szkodliwe. W dzisiejszych czasach ta zasada została potwierdzona w sposób niezbity, więc może się wydawać tak oczywista, że aż całkowicie banalna. Nasi przodkowie nie byli wyposażeni w osiągnięcia współczesnej medycyny i dietetyki, nie mieli więc takiej wiedzy. Jednakże do dziś w powszechnej świadomości pokutuje bardzo dużo mitów, które nowoczesna nauka, a zwłaszcza medycyna dawno już obaliły. Czasami nawet wiedza naukowa z wielkim trudem przebija się do powszechnej mentalności. Korzystną zmianę może jednak spowodować powstanie nowej dyscypliny nauki, czerpiącej z pogranicza sztuki medycznej i żywieniowej, a mianowicie dietetyki. Dietetyka za podstawę swoich rozważań teoretycznych i zaleceń praktycznych uznaje zdrowe odżywianie, odpowiednią dietę i wsparcie w postaci umiarkowanej aktywności fizycznej. Podstawowe zalecenia i praktyczne wskazówki dietetyczne są wszystkim znane. Jednak najlepiej byłoby, gdyby każdy człowiek miał profesjonalnie opracowaną indywidualną dietę odpowiadającą jego specyficznym potrzebom i wymaganiom organizmu.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply