Zdrowe, lekkie tłuszcze

Zdrowe, lekkie tłuszcze

Tłuszcze są niezbędne do życia. Pomagają zachować odpowiednią temperaturę organizmu, ochraniają mięsnie i stawy przed kontuzjami, sprzyjają podniesieniu odporności, poprawiają stan układu nerwowego, a także wspomagają prace mózgu. Ponadto tłuszcze pomagają rozpuszczać się w organizmie wielu witaminom. Nie należy jednak przesadzać ze spożywaniem tłuszczu, ponieważ jest on bardzo kaloryczny, a jego nadmiar może negatywnie się odbić na narządach wewnętrznych, a także sprzyja powstawaniu cellulitu i trądziku. Warto też spożywać raczej tłuszcz roślinny, aniżeli zwierzęcy, gdyż roślinny jest mniej kaloryczny i mniej skłonny do odkładania się na narządach wewnętrznych i pod skórą. Zdrowy, roślinny tłuszcz znajdziemy na przykład w orzechach, pestkach słonecznika i dyni, oliwkach, awokado. Jest on tez obecny w oleju, oliwie oraz margarynie. Z produktów tych można stworzyć naprawdę pyszne potrawy. Oleju czy oliwy można używać do smażenia oraz pieczenia, można też zrosić nimi surówkę warzywną. Orzechy oraz pestki dyni i słonecznika mogą zaś służyć jako dodatki do sałatek. Orzechy można też chrupać bez żadnych dodatków. Taka kuchnia okazuje się niezwykle zdrowa i sprzyja zachowaniu ładnej, zgrabnej i szczupłej figury. Dlatego tez warto przerzucić się na tłuszcze roślinne. Tak postępują przede wszystkim wegetarianie, podnosząc w ten sposób swoją formę.