Zdrowe, lekkie odżywianie

Zdrowe, lekkie odżywianie

Jeżeli zależy nam na tym, aby zachować zdrowie i urodę, powinniśmy zwracać szczególna uwagę na naszą dietę. Kuchnia, którą spożywamy, powinna okazać się lekka i zdrowa. Najlepiej unikać alkoholu, co najwyżej wypić od czasu do czasu niewielkie ilości czerwonego wina czy piwa. Dobrze też wyrzec się gazowanych i słodzonych napojów, słodyczy, słonych przekąsek, a także potraw smażonych na głębokim oleju. Warto natomiast pić dużo wody mineralnej, świeżo wyciskanych soków owocowych, herbat ziołowych. Dobrze spożywać dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych, ewentualnie pieczonych i gotowanych, rzadziej smażonych. Ponadto ważne jest to, aby jeść produkty zbożowe, najlepiej z pełnego przemiału. Mięso i nabiał można sobie odpuścić, jednak przy diecie wegańskiej należy bezwzględnie pamiętać o tym, aby spożywać produkty wzbogacone witaminami D i B12, jak mleko sojowe. Najkorzystniejsze dla naszego organizmu okazuje się spożywanie pięciu niewielkich posiłków każdego dnia. Wówczas organizm na bieżąco dostaje kolejne porcje energii, dzięki czemu nie jest zmuszony do magazynowania ich w postaci tłuszczyku pod skórą. Warto tez pamiętać o maksymalnej różnorodności posiłków. Wówczas bowiem dostarczymy organizmowi możliwie najbardziej różnorodnych witamin, minerałów i innych niezbędnych składników odżywczych.