Zalety kuchni wegańskiej

Zalety kuchni wegańskiej

Obecnie coraz więcej osób stosuje dietę wegańską. Jest ona bardzo zdrowa, gdyż pozwala uniknąć silnie przetworzonego mięsa i nabiału z hodowli przemysłowej. Za to w kuchni wegańskiej znajduje się sporo witamin i minerałów, pochodzących z warzyw i owoców. Białko, które pochodzi z orzechów oraz roślin strączkowych, jakie w dużych ilościach spożywają weganie, okazuje się znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne od białka zwierzęcego. Przede wszystkim zaś kuchnia wegańska pomaga uniknąć zabijania zwierząt oraz hodowania ich w ciasnocie, jak to się dzieje na farmach przemysłowych. Oczywiście, dietę wegańską należy jednak skrupulatnie zaplanować, aby dostarczyła nam wszelkich niezbędnych składników. Ważne jest nie tylko białko, ale też na przykład witamina D, która znajduje się w grzybach i algach, lecz niestety nie w innych produktach roślinnych. Natomaist witaminę B12, znajdująca się w produktach zwierzęcych, należy suplementować. Dietę wegańską stosuje wiele osób. Wśród nich jest wielu artystów oraz sportowców. Weganizm pomaga poprawić swoją formę, nie przytyć oraz poczuć się ogólnie lepiej. Nic zatem dziwnego, że coraz więcej osób przerzuca się na weganizm. Wynika to iż pragnienia zdrowia, i z przyczyn etycznych. Zapewne z czasem to mięsożercy staną się mniejszością, tak jak dziś jeszcze wegetarianie nią są.