Jeżeli zależy nam na zdrowiu, atrakcyjnym wyglądzie oraz doskonałej kondycji, powinniśmy odpowiednio się odżywiać. Przede wszystkim warto jeść dużo warzyw i owoców. Można smażyć warzywa i dodawać je do ryżu czy ziemniaków, można tez je podpiekać czy dusić. Owoce również można przetwarzać na różne sposoby, robić z nich kompoty, soki, dżemy. Najlepiej jednak spożywać owoce i warzywa na surowo, gdyż wówczas zachowują najwięcej witamin. Gdy zaś chcemy przechować świeże warzywa i owoce na zimę, najlepiej je ususzmy, gdyż w ten sposób zachowają one maksymalną ilość witamin, które mogłyby częściowo się zużyć podczas obróbki termicznej. Surowe warzywa i owoce to znakomity pomysł na mała przekąskę. Można też robić z nich pyszne surówki. Wspaniałym przepisem na surówkę okazuje się tarta marchew i jabłko z dodatkiem rodzynek i orzechów. Można też przyrządzić sałatkę grecką, z sałaty, pomidorów, cebuli, papryki oraz oliwek. Znakomitym pomysłem okazuje się również surówka owocowa, z ćwiartek mandarynki, kawałków ananasa i kiwi. Najlepiej spożywać maksymalnie różnorodne warzywa i owoce, gdyż w każdym z nich znajdziemy nieco odmienny zestaw witamin i minerałów. Można na przykład jednego dnia jeść marchew, sałatę i pomidory oraz truskawki i jabłka, a drugiego ogórki, paprykę, mandarynki, kiwi i śliwki.
Surowe warzywa i owoce

Leave a Reply