Jedzenie owoców jest bardzo zalecane ludziom w każdym wieku, a zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Owoce zawierają wiele witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Dlatego też sprzyjają prawidłowemu trawieniu, pomagają budować piękną, zdrową skórę, mocne włosy oraz paznokcie. Ponadto owoce dostarczają nam wielu węglowodanów, a zatem energii niezbędnej, aby prawidłowo funkcjonować. W dodatku owoce są po prostu smaczne i znakomicie zastępują słodycze czy inne niezdrowe przekąski. Najlepiej jeść owoce przede wszystkim w pierwszej połowie dnia, gdy nasz organizm szczególnie potrzebuje węglowodanów. Dobrze jest spożywać jak najwięcej różnorodnych owoców, gdyż każdy z nich posiada nieco inny skład mineralny oraz zestaw witamin. Na przykład sporo witaminy C, budującej odporność, znajdziemy z jabłkach, cytrynie, malinach, kiwi. Z kolei banany to nieocenione źródło magnezu i potasu. Owoce można jeść w różnej formie. Fantastycznie smakują na surowo, można też zrobić z nich kompot, dżem czy dodać je do ciasta. Musimy jednak pamiętać, że podczas obróbki termicznej owoce tracą pewną część witamin i minerałów. Dlatego robiąc zapasy owocowe na zimę, lepiej postawić na mrożenie i suszenie, niż na robienie przetworów – w ten sposób owoce będą bardziej wartościowe. Zimą absolutnie nie możemy o nich zapominać, gdyż są nam jeszcze bardziej potrzebne, aniżeli latem.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply