Osoby chore na serce powinny zwrócić szczególną uwagę na swoją codzienną dietę. Na pewno powinny one unikać potraw bogatych w tłuszcz i cholestrol. Dlatego też przy chorobach serca niewskazane są tłuste mięsa ani też jajka. Warto też do smażenia używać oliwy z oliwek zamiast oleju, a najlepiej spożywać więcej potraw surowych i gotowanych, a mniej smażonych. Przy chorym sercu bardzo pomocne mogą tez się okazać produkty obfitujące w potas i magnez, które okazują się niezbędne do prawidłowej pracy mięśni, również mięśnia sercowego. Warto zatem jeść dużo pomidorów, sałaty, ziemniaków, kukurydzy, pietruszki, szpinaku, miodu. Miód dodatkowo usunie z organizmu toksyny, co także powinno wpłynąć pozytywnie na serce. Przy chorobach serca dobrze jest też zażywać jakiejś lekkiej aktywności ruchowej, ale się nie przemęczać. Wskazane są spacery, powolne pływanie, gimnastyka. Dzięki ruchowi bowiem poprawimy sprawność swoich mięśni, wzmocnimy odporność oraz zrzucimy trochę ciałka, którego nadmiar bardzo obciąża serce. Rzecz jasna, osoby z wadami serca powinny również przyjmować odpowiednie leki i znajdować się pod kontrolą lekarza. Jest to nieodzowne, jeżeli mają one czuć się dobrze. Z wieloma chorobami serca można żyć długie lata, o ile tylko odpowiednio się o siebie dba, w tym również stosuje odpowiednią dietę.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply