Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

Osoby chore na cukrzycę typu II powinny bardzo uważać na to, co jedzą. Tylko bowiem odpowiednio dostosowana dieta może ich uchronić od zbyt dużego stężenia cukru we krwi. Przede wszystkim osoby chore na cukrzycę powinni spożywać więcej niż pięć posiłków dzienne, ale nie mogą być one zbyt obfite. Najlepiej zjadać około siedmiu niewielkich posiłków. Można zapomnieć o spożywaniu cukrów prostych, czyli odpadają wszelkie ciastka, cukierki, soki, napoje wysoko słodzone. Na szczęście można obecnie kupić słodycze, w których nie ma cukrów prostych. Wszelkie posiłki powinny być starannie zaplanowane i odpowiednio zbilansowane. Nie można przekraczać określonej dawki węglowodanów. Nieprzestrzeganie tej zasady może zaowocować bardzo wysokim poziomem glukozy we krwi, co prowadzi do poważnych komplikacji. Efektem są zniszczone podstępnie nerki, wątroba, serce, naczynia krwionośne. Następuje powolna deregulacja organizmu. Słodycze trzeba więc zastąpić owocami, ale świeżymi. W owocach suszonych jest bowiem czysty cukier. Jeśli ktoś słodzi herbatę lub kawę biały cukier powinien zastąpić słodzikiem. Najlepiej zaś w ogóle z niego zrezygnować. Za to bez ograniczeń można jeść warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak papryka, pomidory, ogórki, sałata, kapusta. Dobrym pomysłem jest też ustawienie diety przez lekarza lub dietetyka. Są to najbardziej kompetentne osoby.