Organizm aby żyć, musi mieć regularnie dostarczone pożywienie, ponieważ to ono daje energię do działania, oraz siłę organom do prawidłowego funkcjonowania. Jednak żywność, często bardziej szkodzi niż pomaga, szczególnie żywność wysoko przetworzona, której coraz więcej jest na naszym rynku, ale też iw naszych domach. Odchodzimy od naturalnego pożywienia, a produkty które mają długą datę przydatności, często są konserwowane w sposób chemiczny, co niestety jest jednym z powodów tycia. Konserwanty powodują przyswajanie kalorycznego jedzenia, które później trudno jest wyeliminować z naszego ciała, szczególnie jeżeli ilość kalorii spożywanych jest wyższa niż ilość kalorii spożytkowanych na pracę. Wielu ludzi uważa, że to cukier powoduje tycie, jednak okazuje się, że bardziej niebezpieczną substancją, jest syrop fruktozowo – glukozowy, który jest często stosowany w produktach spożywczych. Przerażające jest również to, że często jest on stosowany w produktach przeznaczonych dla najmłodszych, na przykład w kaszkach dziecięcych, przez co maluchy przyzwyczajają się najpierw do smaku słodkiego, a w dodatku jest to jedną z przyczyn otyłości wśród najmłodszych. Również tłuszcze, szczególnie trans, czyli utwardzone, są bardzo szkodliwe i w znacznym stopniu sprzyjają otyłości, a znajdują się w wielu produktach spożywczych. Warto jest czytać etykiety i wybierać zdrowsze alternatywy, szczególnie w przypadku dziecięcej żywności, ciastek, dżemów i czekolad.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply